Теч в банята – признаци за теч

Изтичането на вода в банята е често срещан проблем. Теч в банята е свързан с парични проблеми. Смята се, че домакинствата губят до 10 000 литра вода всяка година от лесни за отстраняване течове.

Уви, течове в банята са често срещани! В по-старите къщи, водопроводните системи могат лесно да се повредят. Откриването и отстраняването на теча е най -добрият начин да предотвратите влошаването на проблема. За съжаление, откриването на теч често е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Искаме да помогнем!

Ще ви посочим няколко признака, имате теч в банята.

Локви и влажни петна в банята

Появата на неочаквано вода е лош знак. Ако не сте се къпели или се къпете, но водата все още е на пода, значи имате теч. Внимавайте за локви по пода, около основата на вашия душ и/или в шкафовете на вашата баня. Тази вода идва отнякъде! Същото важи и за влагата в стаята. Влажните петна (колкото и да са големи или малки), които се появяват навсякъде от пода до тавана, са признак за теч. Ако петната са по тавана, почти сигурно е, че има теч в банята от горния етаж.

теч в банята

Мухъл в банята

Мухъл в банята
Мухълът не е необичайно явление в баните. Образува се при влажни условия, което прави банята основна територия за образуване на мухъл.

Объркващо обаче е това, че мухълът също може да бъде сигнал за теч. Помните ли влажните петна, които споменахме по-горе? Е, въпрос на време е да се образува мухъл по тях. Обърнете внимание на всяка плесен, която е започнала да се образува на неочаквани места.

Обелване на тапети

Може да имате или да нямате тапети в банята. Ако нямате такива, пропуснете този признак.

По същество всяка влага, която присъства под слой тапет, ще го отлепи от стената. Разбира се, това така или иначе се случва, тъй като лепилото се разваля. Но добре залепените тапети в банята няма да се обелят, освен ако няма проблем, свързан с теч.

Теч от плочките по стените

Никога не пренебрегвайте факта, че може да имате счупени или разлепени плочки в банята, или виждате проблем във фугите между плочките. Скритите течове от плочките могат да бъдат скъпи за ремонт. Ако имате късмет, можете да се измъкнете само с подмяна на плочките и фугиращата смес. Понякога обаче ще ви трябва чисто нова стена.

Основното послание тук е редовно да проверявате плочките в банята си! Обадете се на професионалист за поддръжка при първите признаци на проблеми.

Странни шумове

Много хора чуват теч, преди да го видят. Един от най-дразнещите и обезпокоителни шумове е звукът от капеща вода по стените! Всички подобни шумове трябва да бъдат отстранени възможно най-скоро. Такъв тип течове могат да доведат до сериозни щети. Вероятна причина за тях е спукана тръба в банята.

Обадете се на професионалистите винаги, когато забележите подобни шумове, които продължават дори когато не използвате вода в банята.

Странни миризми

Както споменахме, течовете често причиняват появата на влага, мухъл и плесен във вашата баня.

Но може да се появи и странна миризма, преди тези ключови визуални улики да се появят. Миризмата на влага, на застояла вода, също не е за пренебрегване.

Ако не можете да си отговорите на въпроса „Как да разбера от къде е теча?“, ние ви предлагаме диагностика на теч в банята, откриване на теч от фугите на баня, отстраняване на течове и други услуги, свързани с откриване на течове в София.